Gilbert Simondon’un “Bireyleşme Felsefesi”

22 Eylül 2024
19:30

DİĞER SATIŞ KANALLARI
PAYLAŞ

Gilbert Simondon’un “Bireyleşme Felsefesi” Eseri Üzerine

Konuşmacı: Hüsamettin Çetinkaya
Moderatörler: Semih Çelenk- İbrahim Metin (Urla Dam)
Kitabın İçeriğinden: Gilbert Simondon Bireyleşme Felsefesi, Akademim Yayınları, Haziran 2024, Ank.

Bir bütün olarak bu kitap, okuyucuları Simondon’un düşüncesiyle tanıştırmayı ve tezlerinde ortaya koyduğu çağdaş felsefenin temel önermelerini paylaşmayı amaçlıyor. Simondon, doğa bilimlerinden önemli ölçüde ilham alan bir varlık teorisi sunar ve çalışmaları felsefe ve bilimler arasında bir köprü kurar. Son yüzyılda fizikteki gelişmelerden yoğun bir şekilde etkilenen Simondon için geleneksel felsefenin sorunları, konuları ve kavramları özellikle bilim ve teknoloji tarafından kökten dönüştürülmüştür. Çünkü geleneksel olarak felsefenin yetki alanına giren ve var olanın anlamını netleştirmeye yardımcı olan birçok sorun ve konu artık bilimin alanına girmiştir. Klasik İnsan ve doğa karşıtlığına dayalı dünya görüşü artık savunulabilir değildir. Bu, felsefenin bilimin ışığında ona tabi olması anlamına gelmediği gibi, bilimin düşünceye meydan okumasını görmezden gelmeyi de dışlayan bir tutumdur. Simondon’un çabası, düşüncenin bilimle gerçek bir diyalog içinde ve bu diyalog yoluyla ilerlemesine izin vermemizi gerektirir. Özellikle Kuantum fiziği, termodinamik, mikrobiyoloji, gelişim biyolojisi, genetik bilimi, dijital ağlar ontolojisi, uzay bilimin matematiksel modellemeleri vb. dikkate alındığında bilimin bu meydan okuması hem felsefe için bir meydan okumadır hem de felsefeyi zenginleştiren bir meydan okumadır. Felsefe bilimin analiz ettiği fenomenlerin varlığını ifşa etmekle ilgilenir. Fenomenlerin varlığına ilişkin soru, felsefenin sorunudur. Ancak bilimden bağımsız olarak geliştirilemez. Felsefe bilimin ne içinde ne de dışındadır. Felsefenin Bilime sorduğu sorular bilimin soruları değildir, ancak bu tür soruların yanıtları bilimle belirli bir ilişki içinde ve bu şekilde bulunabilir. Simondon’un bu ilişki içinde geliştirdiği varlık anlayışı, bütünüyle onun bireyleşme kavramında yer alır. Bireyleşme, fiziksel, organik, teknolojik veya insani olsun, varlığın tüm alanlarında bireyleri üreten ve farklılaştıran maddi süreçleri adlandırır. Dolayısıyla Simondon için her bireyleşmiş varlığın bireysel ufku felsefenin düşünmesi gereken en temel olgudur. Onun felsefesinin özgünlüğü doğa ve insan arasındaki ilişkinin zeminine ‘teknik nesneler’i koymasıyla belirginleşir. Simondon bireyleşme (ontognez) düşünürü olduğu kadar bir teknoloji düşünürü olarak okunmalıdır.

22 EYLÜL PAZAR
19.30
METİN ERKSAN SALONU

* Katılım ücretsizdir.

HÜSAMETTİN ÇETİNKAYA

Lise Eğimini Malatya Turan Emeksiz Lisesinde aldı (1967-71). Ortadoğu Teknik Üniversitesinde felsefe okudu (1974-80). Ankara Üniversitesi Eğitim fakültesi Güzel sanatlar bölümünde Lisansüstü çalışmasını tez aşamasında bıraktı (1981-83). Dergilerde daha çok felsefe ve edebiyat alanlarında dönemin entelektüel akımları ve tezahürlerine yönelik eleştirel yazılar kaleme aldı. Edebiyat Eleştiri (1992-96) ve Sınırda (2004-09) adlı dergileri çıkardı. Aralık yayınları adlı bir yayınevi kurdu, çoğu Fransız düşünürlerine ait on yedi kitap yayınladı ve sonra yayınevini batırdı (2005-11). Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesinde birkaç yıl “Sanat sosyolojisi ve psikolojisi” dersleri verdi (2006-09). Halen sürdürmekte olduğu felsefi ve politik makale ve çeviri çalışmalarına http://sinirdan.blogspot.com/ ve https://www.sinirdan.com/ adreslerinden ulaşılabilir. Hobi olarak marangoz olduğunu zannediyor ve çalışmalarını küçük atölyesinde sürdürüyor.

Eserleri: Kültürel Terörizm (1991), Umutlarımızın Celladı Kimliklerimiz (1995), Başkaldırı Sanatının Sonu (2000), Batı’yı Anlamak (2005), Ahlak ve Politika (2007), Gramer Kırımı (2019), Gilbert Simondon Bireyleşme felsefesi (2024).

  • Etkinliğine evcil dostlarınızı getirmemenizi rica ederiz.
  • Salonlara yiyecek ve içecek ile girilmesi yasaktır.

Size özel indirim kodunuzu CEPTETEB Yıldız Ayrıcalıklar veya Size Özel sekmesinden oluşturabilir ve ödeme aşamasında bu kodu girerek indirimden yararlanabilirsiniz.